Zuurdesem maken

Werkwijze:

Op maandag beginnen we met:

500 gram biologisch dynamisch roggebloem of roggemeel wij halen het bij molen Het Roode Hert te Alkmaar maar misschien kan je het ook bij de reformwinkel halen (dat is wel veel duurder)

150 ml water of iets meer als dat nodig is.

Een afsluitbare beslagkom (kan ook met plastic folie) ,

Bloem en water in de kom vermengen tot een zacht en soepel deeg, afdekken zet een uurtje in de koelkast en daarna wegzetten op een warm plekje en het vervolgens rustig laten staan.

Dinsdag is het gaan borellen en je laat het nog steeds rustig staan.

Woensdag het mengsel blijft borrelen en wordt grijzig. Roer er een handje roggebloem door met een klein beetje water zodat het eruit ziet als maandag. Dek het af en zet het weer op het rustige warme plekje en laat het weer staan.

Donderdag: laat het rustig staan (af en toe kijken mag).

Vrijdagmiddag heb je een moutig en grijs mengsel (het moet fris ruiken als bier). Om het brood te gaan maken doe je er een kilo bloem doorheen, en steeds wat water erbij en kneden totdat je een mooi soepel deeg hebt, dat duurt ongeveer 5 minuten het moet niet aan je handen plakken. Dan 500 gram van het deeg eraf halen voor het volgende brood (dit moet je bewaren in een afsluitbaar bakje en dit blijft 10 tot 14 dagen goed).

Ga verder met het toevoegen aan je brooddeeg van zout en aan je brood (ga uit van 5 gram per 500 gram deeg) vorm het tot een bol en leg het op een bakblik of een springvorm en dek het af met een theedoek en zet het weer op het warme plekje voor ongeveer 15-20 uur. Het moet ongeveer dubbel zo groot worden of driedubbel.

Zaterdagochtend verwarm je de oven op 190 graden Bestrooi de bol met een klein beetje gezeefde bloem en maak vrij diepe inkepingenin de bol, plaats het in het midden van de oven voor ongeveer 50 minuten, zet onderin de oven een klein schaaltje met water (voor de korstvorming).

Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop klopt. Lekker bij maaltijd soep! Eet smakelijk!

 

 

Benodigd:

500 gram biologisch dynamisch roggemeel
150 ml water
Later in de week:
Enkele eetlepels roggemeel en wat water
1 kilo biologch dynamische bloem
zout

 

(wel geduld hebben alsjeblieft) en het eerste Rogge/wit brood.

Zuurdesem maken