Stoofpeertjes taart
home

Ingrediënten:
1,5 tot 2 kilo stoofpeertjes – klaargemaakt in wijn/rode bessensap met kaneelstokjes, citroen of sinaasappelschilletje en suiker.

Voor de bodem en de wand van de taart:
250 gram roomboter
400 gram zelfrijzend bakmeel
80 gram witte of bruine basterdsuiker
snuf zout
1 ei
geraspte citroenschil
wat paneermeel

Custardvulling:
500 ml melk
50 gram custardpoeder
75 gram suiker
vanillestokje (vers is het lekkerst)
of 1 pakje vanillesuiker
1 ei plus nog een ei voordat het in de oven gaat

Afwerking:
citroensap van 1 citroen
250 ml water
100 gram suiker
3 blaadjes witte gelatine
Vier hele stoofpeertjes

Schil dag van te voren de stoofpeertjes deze heel laten en steeltje er ook aan laten. Aan de onderkant even het hartje eruit steken met een aardappelschilmesje. In een grote pan één liter vruchtenwijn of flesje rode bessensap en suiker naar smaak toevoegen citroenschil of sinaasappelschil en de kaneelstokjes er bij doen. Aanvullen met water tot de peertjes net onderstaan. Koken totdat ze bijna gaar zijn. Af laten koelen.
Volgende dag: 4 peertjes van gelijke maat opzij zetten voor de bovenkant.

De custardvulling ook een dag van te voren maken of 'smorgens en dan in de middag bakken....

Custardvulling maken: Klop het ei met de custardpoeder en de helft van de suiker los in een mengkom voeg hier wat melk aan toe niet teveel. Breng in een steelpan de rest van de melk met de resterende suiker en de vanille suiker of de merg uit het vanillestokje aan de kook.
Als het bijna kookt voeg je het al roerend toe aan de mengkom waar de andere massa inzit goed kloppen tijdens het schenken. Dan alles terug in de pan en doorkoken totdat het dik is puddingdikte (te dik?) voeg dan nog wat koude melk toe. Laat afkoelen op een blikken serveerplaatje en afdekken met plastic huishoudfolie. Zet het op een koele plaats om helemaal af te koelen. Daarna in de koelkast zetten

Dan het deeg maken voor de rand, alles behalve de paneermeel bij elkaar in een mengkom en met de hand kneden totdat het een bal is. In plastic huishoudfolie in de koelkast voor een uurtje.

De taart klaarmaken: Oven op 180 graden voorverwarmen.

In elkaar zetten: Een taartvorm van 26 cm invetten en op de onderkant van de vorm bekleden met bakpapierlaag goed laten uitsteken aan de buitenkant dan kan je het later makkelijk verwijderen.
Bekleden met de uitgerolde deegbal, uitrollen met deegroller, je zult nog wat deeg over houden (koekjes van bakken). Zorg ervoor dat de randen beneden aan de vorm niet te dik worden. De bodem net een vork inprikken op veel plaatsen en dan een laagje niet te dik paneermeel erop. Opzij zetten.

Zet vier gelijkmatige stoofpeertjes voor de versiering opzij. De rest van de stoofpeertjes in kwarten snijden het klokhuis verwijderen en op keukenpapier uit laten lekken. Beetje afdrogen...

De custard uit de koelkast halen en in een mengkom doen met de mixer goed doorkloppen ei erbij doen en zorgen dat je geen klontjes hebt.

Dan de kwartjes stoofpeertjes in de taartvorm doen daaroverheen de custard verdelen dan de bovenkant van de taartbodem naar binnenvouwen (zie foto) zodat ie op de custard ligt. Ik doe dat met een siliconen pannenlikker.

In de oven voor ongeveer 60 minuten je ziet het als de taart klaar is als de pudding goed stevig is geworden dus even schudden met de vorm.
Anders nog wat langer in de oven laten en blijven KIJKEN!! moet niet bruin worden! Anders afdekken met aluminiumfolie totdat ie goed vast is.

Als de taart is afgekoeld dan losmaken van de zijkant en de overgehouden stoofpeertjes halveren in de lengte en op de taart draperen.

De blaadjes gelatine in koud water weken totdat ze zacht zijn

De citroensap in 200 ml water doen en het water aanvullen tot 250 ml de suiker toevoegen en aan de kook brengen totdat de suiker helemaal is opgelost.
Van de kook halen en de gelatine erin oplossen even laten afkoelen tot het lobbig is en lepel voor lepel vanuit het midden de massa over de taart met de peertjes verdelen.

In de koelkast verder af laten koelen

Deze taart is niet zo geschikt om te bewaren want het vocht van de peren trekt in de bodem.

TIP: Wil je hem toch bewaren dan de taartbodem eerst blind bakken en met witte gesmolten chocolade aan de binnenkant besmeren en dan de peertjes erin en dan custardpudding warm laten geen ei toevoegen dan over de peertjes gieten en niet meer in de oven doen. Verder afmaken zoals beschreven.

Heerlijk !!! Deze krijgt 5 sterren.......

stoofpeertjestaart