Stokbrood van Janneke
Dit is een recept van de site: janneke's recepten een site die ik vaak raadpleeg omdat er goede recepten op staan. En Janneke is ook altijd bereid om vragen te beantwoorden.

ingrediënten:

400 gr bloem
1 tl zout
1 zakje gedroogde gist
1 tl suiker
2,2---2,5 dl warm water
1 tl olie
1 eiwit
1 el water extra

en heel gemakkelijk is een stokbroodvorm

Bereiding:
Meng water, suiker en gist. Laat dit 10 minuten rusten. Zeef de bloem en zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.
Roer het gistmengsel met een houten lepel door de bloem tot een plakkerig mengsel. Kneed 10 minuten goed door totdat het deeg soepel is.
De bol insmeren met de olie en afgedekt 1 uur op een warme plek laten rijzen . Sla het deeg plat en kneed 1 minuut. Rol het uit tot een (stokbroodlange) rechthoekige lap en rol stevig op. Maak de uiteinden smaller en leg het brood op een ingevet bakblik * of in een stokbroodvorm. 40 Minuten laten rijzen onder een ingevet stuk plastic .
Verwarm de oven voor op 220°C (heteluchtoven 200°C). Giet 0,5 liter water in een ondiep bakblik en zet deze onder in de oven (voor een krokante korst). Het brood insmeren met een mengsel van eiwit en water en maak diagonale inkepingen in de bovenkant. Bak het stokbrood 10 minuten op 220°C (heteluchtoven 200°C ) draai daarna de oven terug naar 180°C (160°C) en besprekel het brood nogmaals met water. Nog 15 minuten bakken .

Voetnoot van Katja: in plaats van eiwit voor korstvorming is een theelepel zout in wat water opgelost ook een makkelijke oplossing dat geeft een lekker harde korst. (maar glimt niet zo mooi)