Stokbrood

50 gram volkorenmeel
600 gram bloem (dit is gezeefd meel)
2 theelepels zout
125 ml melk
3 pakjes droge gist van 11 gram per pakje anders 4 pakjes nemen.
water

Het volkorenmeel met 50 ml water doorroeren en afdekken met plasticfolie en 24 uur bij kamertemperatuur laten staan.

Volgende dag:
Bloem met zout vermengen de melk verwarmen (niet heet!) dan de gist erin oplossen.

300 ml lauwwarm water, de gistmelk bloem en het volko4e
erenmeel tot een glad deeg kneden.
Deeg in een kom op een warme plaats afgedekt met een theedoek 30 minuten laten rijzen.  Nog eens doorkneden In twee delen en nog eens 15 minuten laten rijzen

Bakblik met bakpapier beleggen en uit ieder stuk deeg een rol kneden niet langer als het bakblik.  In het bakblik leggen. (Het kan ook op een bakplaat maar dan krijg je een beetje plat stokbrood. Zie de foto, ik heb tegenwoordig stokbroodvormen). Nog een uur op een warme plaats laten rijzen.

De oven op 225 graden voorverwarmen
De stokbroden ongeveer 30 minuten bakken totdat ze mooi bruin zijn. Op een rooster afkoelen laten.

Deze zijn met een stokbroodvorm gebakken, maar zonder zijn net zo lekker hoor!