Mohnwickel ofwel Maanzaadkrans

Ingrediënten:

voor het gistdeeg:

500 gram bloem
ongeveer 200 gram lauwwarme melk
1 blokje gist (42 gram)
1 snufje zout
1 ei

Maanzaadvulling:
250 gram maanzaad (klaar voor gebruik)
30 gram boter
150 gram suiker
50 gram sultanarozijnen
50 gram noten
geraspte citroenschil van èèn citroen
1 eetlepel rum
1 ei

Verder nog: 50 gram boter om te bestrijken
poedersuiker

Bereiding:

Meel in een beslagkom doen, kuiltje erin maken het blokje gist erin verkruimelen en oplossen in de lauwe melk.
Suiker, zout en boter (in stukjes) en het ei toevoegen en met de hand kneden tot een glad deeg. Afdekken en op een warme plaats 40-50 minuten laten rijzen totdat het deeg verdubbeld is.

Voor de vulling boter en citroenrasp mengen met het maanzaad, en de rozijnen, suiker, noten, rum en ei toevoegen en vermengen tot een dikke brei. Opzij zetten.

Oven voor het eind van de rijstijd voorverwarmen tot 180 graden.

Het gistdeeg èèn centimeter dik uitrollen tot een rechthoek van ongeveer 30x40 cm dan de gesmolten boter erover strijken, daarna de brei erover verdelen.
De lap oprollen en in een ingevette kransvorm leggen. De bovenkant met wat losgeklopt ei inkwasten. Dan de bovenkant in VVVVVV vormen inknippen. (zie foto)
In het midden van de oven zetten voor ongeveer 45 minuten bakken
Als de krans koud is met wat poedersuiker bestrooien.

Lekker en niet zo erg zoete koek!