Kip Stoofpotje met Venkel en tomaat

Met dank aan Australische kok Bill Granger.

Voor 4 personen of 2 dagen met 2 personen

Ingredienten:

2 eetlepels boter of olie
8 kippenboutjes met vel en bot
1 grote ui in stukjes gesneden
1 grote venkelknol in dunne schijfjes
2 teentjes knoflook klein gesneden
1 theelepel venkelzaadjes even gekneusd
1/2 theelepel safraandraadjes in wat water geweekt
2 theelepels paprika
1 breed sinaasappelschilletje
1 blik tomatenblokjes
500 ml groente of kippen boullion
1 rode peper zaadjes verwijderen en fijngesneden
2 eetlepels honing
zeezout
en versgemalen zwarte peper

Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem en bak de kip stukken bruin voor 2-3 minuten aan iedere kant.
Haal uit de pan en zet ze opzij.
Haal de meeste olie/vet uit de pan en laat ongeveer 1 eetlepel in de pan.
Zet de hitte lager en doe de venkel en de ui in de pan af en toe een beetje roeren, doe dit ongeveer 7-8 minuten of tot de groente zacht is.
Doe de knoflook, venkelzaadjes en paprika erbij en kook voor ongeveer 1 minuut.
Doe dan de saffraan met het weekwater. De sinaasappelschil, tomatenblokjes en de groentebouillon en de rode peper erbij.
Doe de kip stukken weer in de pan en breng aan de kook.
Raai dan het gas laag en doe de deksel op de pan en laat ongeveer 30 minuten sudderen (of tot de kip gaar is).
Doe de honing erbij, roer even door en maak af met zeezout en peper.
Serveren met rijst en venkelsalade.

Als je saus overhebt is dit de volgende dag ook heel lekker op de pasta of wat rijst venkelsalade erbij en smullen maar.