Feestbrood

BROOD :
Deze volgorde voor de broodbak machine
250 ml warme melk
2 eigeel dooiers
45 ml honing
2,5 gr zout
versgeraspte schil van 1 citroen
75 gr  boter gesmolten en afgekoeld (lauw)
2,5 gr koekkruiden
daar boven op :
500 gr bloem voor witbrood
en dan helemaal bovenop:
11 gr  gedroogde gist
op deegprogramma in de broodbakmachine.
VULLING :
125 gr rozijnen (mag ook 75 gr. rozijnen en 50 gr. ander gedroogd fruit ananasstukjes, mango of papaya)
75   gr krenten
100 gr gedroogde vijgen/of pruimen (in stukjes gehakt)
100 gr gedroogde abrikozen (in stukjes gehakt)
50 gr   gebroken amandelen

SPIJS apart houden  ± 250 gr (klaarmaken zoals op het pakje staat)

In de broodbak machine : deeg maken. (1e keer rijzen vindt in de machine plaats).
Of met de hand kneden, eerst een kuiltje in de bloem maken daarin de warme melk, de gist oplossen in de melk en de overige vloeibare boter honing, eidooier en de geraspte citroenschil in het midden van het kuiltje storten (dan maakt de volgorde niet uit, maar niet de vulling erbij doen) goed kneden tot je een soepel deeg hebt. En laten rijzen 40/60 minuten, of totdat het ongeveer verdubbeld is. In een afgedekte kom op een warme plaats. ( 1e keer) in de broodbakmachine duurt het mengen en rijzen ongeveer 150 minuten.

De krenten en rozijnen ongeveer 15 minuten wellen in kokend water en dan droogdeppen met een theedoek of keukenpapier. De andere ingrediënten klein snijden en alles samen (behalve de spijs) met één of twee eetlepels bloem door elkaar mengen, de bloem zorgt ervoor dat de ingrediënten niet te nat worden en niet naar de bodem van het brood zakken. Dan alle vulling ingrediënten door het deeg mengen op een met bloem bestoven plek, dat is een beetje lastig omdat het veel is....

Er een lap van rollen en de spijs in een lange rol erin leggen dubbelklappen en dichtmaken.

Dan op een bakplaat op een warme plaats met een theedoek erover voor de tweede keer laten rijzen. Ongeveer 60 minuten.  Na 50 minuten de oven gaan voorverwatmen op 225 graden (gasoven stand 5 a 6).

Voordat het brood de oven ingaat met een losgeklopt ei besmeren en versieren met  amandelschaafsel of gekonfijte kersen en sinaasappelschilletjes laat je fantasie werken, circa 20 a 25 minuten in de oven.. dan afdekken met aluminiumfolie en nog 10 minuten  in de oven laten. als je op het brood klopt moet het hol klinken.
Af laten koelen op een rooster.

En klaar is dit heerlijke brood!