Erwtensoep
"een heerijke maaltijdsoep"

Ingredienten:

4 grote uien
1 knolselderij        
1 bosje knolselder
1 winterpeen        
2 dunne preien
1 pakje (500 gram) spliterwten
1 literblik doperwten
200 gram spek (ik neem een stukje zuurkoolspek)
1 rookworst
4 grote blokjes (voor een halve liter) groente-bouillionblokjes
2 liter water
   beetje boter om de uien te bakken

Opzetten in een grote pan: de 2 liter water, bouillionblokjes en de spliterwten, deze koken helemaal (of bijna helemaal) fijjn.  Ongeveer half uurtje koken af en toe roeren.
In de tussentijd:
Beginnen met de uien kleinsnijden en fruiten  (dat is bakken tot ze glazig zijn) dan toevoegen aan de spliterwten.En het spek aan een stuk erbij later pas kleinsnijden!

Winterpeen in kleine blokjes
knolselder in kleine blokjes
prei in ringen snijden
selderij bosje grof snijden. 

Dit alles toevoegen bij de spliterwten
ook de inhoud van het blik doperwten

¿te weing water? geen nood—gewoon nog wat water toevoegen en
voor elke halve liter nog een bouillion blok. Als het geheel te zout is gworden dan een paar geschilde aardappelen toevoegen.(kun je gewoon in de soep laten is extra bindmiddel.

Totaal even doorkoken tot de groenten beetgaar zijn en de helft van de soep in een andere pan of kom met de blender fijnmaken. Het spek in blokjes snijden en dat weer bij de rest voegen. Soep uitzetten en dan de hele rookworst erin niet meer koken! (na 20 minuten is die klaar) Dan de soep weer opzetten en de worst in plakjes snijden en verdelen over de borden, de soep even doorroeren en peper naar smaak toevoegen dit over de worst schenken op de borden.      Natuurlijk vers Stokbrood erbij!
De tweede dag is de soep nog lekkerder!

Dit is een echt grote pan soep. Je kunt de soep ook goed in de diepvries bewaren en later eten. makkelijk als je eens geen zin hebt om te koken.
Diepvries zakje in een pan zetten en vullen met de goed afgekoelde soep voor een of twee porties, goed dichtbinden en in de vriezer plaatsen