Appelflappen en Oliebollen

Ongeveer 20-25 stuks per onderstaande hoeveelheid Appelflappen OF Oliebollen

Benodigd:
500 gram bloem
125 gram krenten
125 gram rozijnen
1 zakje droge gist
4½ to 5 dl lauwe melk
1 theelepel suiker
1 theelepel zout
1 ei

Olie om in te bakkenZeef de bloem met het zout in een beslagkom.
Maak een kuiltje in het midden en doe wat lauwe melk met de gist en de suiker in het kuiltje en dan even doorroeren (ik gebruik droge gist = 1 zakje voor 500 gram bloem) breek het ei erin en voeg dan een deel van de resterdende lauwwarme melk toe. Het moet een dik beslag worden dus niet alles gelijk erin mieteren!
Met een garde roeren en enkele minuten flink doorkloppen het beslag moet in stukken van de garde vallen eventueel iets meer melk toevoegen. Dan de rozijnen en krenten erbij en snel doorroeren.

Afdekken met een theedoek en een uur laten rijzen op een warm plekje. Het beslag moet zich hebben verdubbeld.

HIERNA NIET MEER DOORROEREN!!

De olie verhitten OP 175-180 graden (het is ook warm genoeg als je er een stukje brood in gooit en rondom het brood komen belletjes) met een ijsbolletjes tang of 2 lepels beslag in de hete olie laten glijden. Ongeveer 3 minuten laten bakken en dan keren. Er kunnen afhankelijk van de grootte 5 – 7 oliebollen per keer gebakken worden ze moeten wel wat ruimte hebben in de pan. Serveren met poedersuiker.

Voor Appelflappen:

Bovenstaand beslag maken zonder krenten en rozijnen tot en met rijzen

Daarna:
1 kilo zure appels met een appelboor het klokhuis verwijderen, schillen en in dikke plakjes snijden met het gat in het midden.

Bakken: pak een appelrondje met een vork en trek deze door het beslag en doe het in de hete olie en draai ze om als ze bruin genoeg zijn, een paar tegelijk bakken gaat wel. Serveren met kaneelsuiker