Surinaamse Kip met Thai salade
Naar een recept van Maryanne Kuipers via facebook, zij is getrouwd met mijn neef Fred

Voor deThai salade: (middagje van te voren maken)
2 komkommers
1 rode peper
4 eetlepels rijstazijn (witte wijnazijn kan ook)
125 ml water
125 gram suiker
theelepel vissaus (nam plah)
½ kopje pinda's ongezouten

Surinaamse kip :
500 gram kipfilet
per persoon 125 gram mie
250 ml gado-gadosaus of pindasaus (zelf maken of kant en klaar)

Voor de Surinaamse kip de marinade: (middagje van tevoren klaarmaken, maar hoe langer in de marinade hoe lekkerder)

2 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel masalakerry (is anders als normale masala)
½ theelepel madame Janetpuree
1 eetlepel Surinaamse ketjap pittig
1 teen knoflook geperst
2 eetlepels hot Chilisaus
½ theelepel laos gemalen

Voor de marinade:

In een glazen schaal alles voor de marinade doorelkaar mengen.

Dit moet een heel smeuig geheel worden ondertussen moet je proeven met de punt van een vork... het moet heet zijn maar wel eetbaar blijven. Niet heet genoeg of te zoet beetje van dit of dat toevoegen. Kijk uit met de madame Janette puree die is erg heet!
Kipfilet in blokjes toevoegen aan de marinade en een middag of dag/nacht laten marineren.

Thai komkommersalade

De komkommers halveren en de zaadlijsten verwijderen met een theelepeltje ik laat zelf de schil eraan zitten maar die mag ook verwijderd worden als je dat lekkerder vind. Snijd de komkommer in blokjes.
Maak de rode peper open en verwijder bijna alle zaadjes en snijd de peper in heel kleine stukjes. Verdeel over de komkommer. En voeg de theelepel vissaus toe.

Doe in een steelpannetje water, azijn, suiker en breng dit aan de kook en laat even een minuut of vijf inkoken.
Giet dit heet over de komkommer en laat voor de rest van de middag staan.
Af en toe even doorroeren.

Vlak voor het serveren de pinda's beetje platstampen en over de salade verdelen.

Het totaal klaarmaken:

Per persoon 125 gram mie koken volgens het kookvoorschrift op de verpakking.

De kip met de marinade en al bakken en lekker gaar laten pruttelen

1 ui kleinsnijden en samen met een fijngesneden teentje knoflook even aanbakken in een wokpan. Als het lekker bruin is wat ketjap manis toevoegen
De mie erbij en doorroeren en verwarmen.

Ondertussen ook de pindasaus of gado-gadosaus klaarmaken.

Alles klaar? Serveren!

Ik had er nog sajoer boontjes (recept volgt nog) bijgemaakt. Je hebt dan Surinaamse, Thaise en Indonesische keuken op het bord maar het smaakte goed bijelkaar

Maryanne Kuipers