Spelt of Dinkelbrood met verse gist

Benodigd:
345gram/ml lauw water
1 blokje verse gist 42 gram
285 gram volkoren speltmeel
300 gram speltbloem (type 650)
12 gram zout
wat zonnebloempitten
Zoutoplossing: theelepeltje zout met half kopje kokend water voor de korst.

In het lauwe water brokkel je het gistblokje op totdat het volledig verdwenen is (glad water met wit kleurtje).
In een kom doe je het meel en de bloem.
Vermeng het meel en de bloem met het gist water en het zout tot een bal.
Dan op het aanrechtblad (beetje bloem erop) verder kneden totdat je een mooie elastische mooie bal hebt die niet aan je handen blijft kleven.
Dan de zonnebloempitten erbij even doorkneden.
Een beetje zonnebloempitten bewaren.

In de kom terug theedoek eroverheen een plastic zak daar weer overheen en wegzetten op een warme plaats.
Dit duurt 120 minuten.

Dan een bakvorm invetten.
Het brood uit de kom even losjes doorkneden en in de bakvorm plaatsen. Theedoek eroverheen en de plastic zak weer er over en in de warmte plaatsen dit keer 90 minuten. (Bij Biologisch meel kan dat 150 minuten zijn, dat is wat zwaarder en neemt langer tijd om te rijzen).
Na de 90 (150) minuten: lichtelijk bestrooien met de overgebleven zonnebloempitten en een snede in het midden van het brood maken dan met een kwastje insmeren met: de zoutoplossing de bovenkant insmeren voor een lekkere korst (natuurlijk niet alles gebruiken! Rest weggooien).

Daarna de oven op 220 graden opwarmen en in het midden van de oven plaatsen op bakpapier plaatsen (de vorm gaat er na 25 minuten af).
De bakvorm in de oven voor 25 minuten en een plantenspuit bij de hand houden en elke 4 minuten even in de oven spuiten (brood ook bespuiten).

Dan na de 25 minuten het brood op het bakpapier plaatsen.
en de oven temperen naar 200 graden voor 20 minuten. Nu niet meer met water nat spuiten de korst is gevormd.

Het brood is klaar zet het op een taartrooster of iets dergelijks en laat afkoelen.

Eten pas na minimaal 15 minuten het brood is nog te warm om gelijk te eten.