Gemberkoekjes
harde of zachte koekjes

Deze koekjes zijn geweldig lekker! Maken dus!! Het is niet heel moeilijk!

Voor ongeveer 60 stuks:
Ingrediënten:

350 gram bloem
1 theelepel baksoda
2 theelepels gemalen kaneel
1 ½ theelepel gemalen kruidnagel
½ theelepel gemalen nootmuskaat
2 theelepels gemberpoeder
½ theelepel zout
150 gram donkerbruine basterdsuiker
50 gram zonnebloemolie
100 gram keukenstroop (even verwarmen tot lauwwarm)
1 ei
225 gram gekonfijte gember kleingesneden
wat witte kristalsuiker op een bord apart zetten

Oven voor zachte koekjes op 180 ℃
Oven voor harde koekjes op 200 ℃

Oven voorverwarmen op de gewenste temperatuur.

In een grote kom zeef de bloem, doe daar de baksoda, gemberpoeder, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel bij en mix dit door elkaar en zet apart.

In een andere kom klop met de mixer de bruine suiker met olie en de stroop op middelste stand mixen voor ongeveer 5 minuten. Dan op de laagste stand het ei toevoegen en 1 minuut doormixen. Tussendoor even met de rubber pannenlikker de wanden van de kom af schrapen. Met de mixer op de laagste stand voeg heel langzaam de droge mix toe als het erdoor is dan voor 2 minuten op de middelste stand mixen. Als het erg droog is voeg dan nog wat geklopt ei toe.
Voeg daarna de kleingesneden gekonfijte gember toe en mix tot het mooi opgenomen is door het beslag.

Met en kleine ijsschep (cookiescoop) maak een balletje (ter grootte van een walnoot) en rol ze door je handen tot een mooi balletje dan ze zachtjes plat drukken met je vingers en rol ze door de suiker aan beide kanten en zet ze op een met bakpapier belegd bakplaat ongeveer 20 per plaat doen plaats in het midden van de oven.

Voor zachte koekjes precies 13 minuten op 180 ℃ deze zijn gekraakt aan de buiten kant en zacht van binnen.
voor harde koekjes 17-18 minuten op 200 ℃ ook gekraakt maar hard binnen en buiten.

Intussen maak je de volgende bakplaat klaar.

Laat de koekjes voor enkele minuten afkoelen op de bakplaat/ of het bakpapier en zet ze dan op een taartrooster om helemaal af te koelen.