Duits brood met kruiden, gedroogde gist en gedroogde zuurdesem

500 ml lauw water
2 theelepels zout
500 gram witte bloem
250 gram roggemeel
1 zakje gedroogde saurteig van 100 gram (zuurdesem) natuurwinkel of Duitsland
2 zakjes gedroogde gist
½ theelepel kummel
½ theelepel koriander

volgorde broodbakmachine : eerst het water en de zout, daarna de rest erin doen.

Programma 12 = mixen en rijzen duur 150 minuten.

Deeg eruit halen en kort nog even doorkneden op een met bloem bestoven aanrecht.
Dan in een broodbakvorm doen en op een warme plaats nog een uur laten rijzen.

10 minuten voordat het uur voorbij is de oven voorverwarmen. Onder en boven hitte 250 graden rooster onder het midden plaatsen.

Brood na een uur insmeren met zout water voor een krokante korst

In de oven een schaal met water op de bodem zetten en daarin ijsblokjes….. die nog niet gesmolten zijn…..
dan pas het brood in de oven plaatsen.  Met een plantenspuit de zijwanden natmaken ongeveer 8 keer spuiten en dit een aantal keren herhalen in de eerste 15 minuten, dit alles om een heerlijke krokante korst te krijgen.

(wees voorzichtig met een electrische oven dat je niet op de achterwand spuit in de ventilator dan gaat je oven kapot)

250 graden voor 15 minuten dan de oven temperen naar 190 graden
en nog 55 minuten bakken laten.

Dit is mijn allerlekkerste brood !!!

*****