Bruine bonensoep
Heeeeeel lekker bij koud weer

1 selderijknol
1 bosje selderij
1 winterpeen
1 stuk zuurkoolspek
2 blikken bruine bonen
3 middeldikke preien
2 uien
stuk cervelaatworst in blokjes
wat peterselie
4 bouillion blokken (ik neem altijd groentebouillion)
1,5 liter water
peper en zout laurierblad en kruidnagel
wat olie of boter om in te bakken

Snijd de uien grof in stukjes en fruit ze in wat olie of boter
Doe het water en de boullionblokken erbij plus een laurierblad en wat kruidnageltjes.
Snijd de selderijknol, de winterpeen en de prei en het bosje selderij in stukken niet al te fijn.
Doe dit bij de bouillion en doe ook de zuurkoolspek en de bruine bonen erbij.  Laat dit ongeveer 15-20 minuten koken en haal dan de helft van de soep eruit en maak dit fijn met de blender, voeg dan weer bij de rest van de soep
Breng alles op smaak met peper en zout (proeven!) als het te zout is doe er dan één of twee rauwe grote aardappels bij.
Snijd het stuk cervelaatworst In blokjes en bak dit met wat olie uit,  houd apart voor op de borden. Snijd de peterselie fijn.

Doe in een diep bord de soep met een beetje cervelaat en wat peterselie. Lekker met stokbrood !

Maar de 2e dag nog lekkerder !!!