Bosbessenplaattaart
Grote taart = 24 stukken

Deze heb ik voor mijn 60ste verjaardag gemaakt was heel erg lekker!

Ernaast zie je nog een gugelhupf met chocolade walnoten en lebkuchengewürz

voor de bodem:
400 gram boter
200 gram suiker
600 gram bloem
2 eieren (middelmaat)

voor het beleg:
1.2 kilo bosbessen
500 gram mascarpone
200 gram suiker
2 eetlepels maizena
sap en schil van 1 limoen
4 eieren (middelmaat)

voor het kruimeldeeg:
1 limoen
300 gram bloem
200 gram suiker
200 gram koude boter in stukjes

Voor de bodem: boter, suiker, bloem en eieren tot een glad deeg kneden.
Deeg in frishoudfolie wikkelen en 30 minuten koud wegzetten (koelkast).

De oven voor verwarmen op 200 graden
Bosbessen wassen en uitzoeken slechte eruitzagen.
Mascarpone met suiker, maïzena, limoensap en schilletjes tot een gladde massa roeren Eieren erdoorheen roeren en drievierde van de bosbessen erdoorheen roeren.

Voor het kruimel deeg: de limoen heet afwassen en de schil afschaven, de limoen uitpersen.
Bloem, suiker, limoensap en schil met de koude boterstukjes kruimelig kneden met de rest van de bosbessen mixen en koud wegzetten.

Bodemdeeg uitrollen op een met bakpapier bekleed bakblik leggen en daarbij een 1cm hoge rand vormen. Mascarponecreme erop uitstrijken. In de oven 10 minuten voorbakken.
Het bakblik eruit halen en het kruimeldeeg erop verdelen. Dan terug in de oven voor 25-30 minuten. Laten afkoelen en in vierkante stukken snijden.
Deze plaatkoek laat zich goed invriezen.

 

Met Limoen kruimel stooisel