Appeltaart met vlechtwerk

Benodigd voor de bodem en het vlechtwerkje bovenop:
400 gram bloem
250 gram boter
150 gram witte basterdsuiker
1 ei
geraspte schil van 1 citroen

Voor de vulling:
8 zure appels bijvoorbeeld Elstar
100 gram rozijnen
100 gram bruine basterdsuiker
Citroensap van 1 citroen
2 theelepels gemalen kaneel
2 eieren
3 eetlepels room
1 eetlepel kristalsuiker
1 eetlepel custardpoeder

Verder nog:
1 springvorm 24 centimeter
Oven op 200 ºC en rooster op de stand net onder het midden.
Abrikozenjam of lemon curd om het vlechtwerk te laten glanzen.

Kneed de bloem,boter, witte basterdsuiker, geraspte citroenschil en het ei tot een samenhangend deeg. Doe in vershoudfolie en sla tot een platte plak. Laat rusten in de koelkast voor een uurtje.

Doe in een beslagkom de bruine basterdsuiker, de kaneel en het citroensap. Schil en verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes en doe het in de kom erbij na elke appel steeds even doorroeren. Als het klaar is zet opzij.

Verwarm de oven nu voor op 200 ºC en verplaats het rooster tot onder het midden!
Leg een strook aluminiumfolie op de bodem van de oven want het lekt een beetje en dat brand in je oven erg in en is moeilijk schoon te maken!

Haal het deeg uit de koelkast en gebruik 2/3 om de springvorm te bekleden prik met een vork gaatjes in de bodem prik met een vork gaatjes in de bodem en maak van de rest reepjes en leg deze klaar.

Kluts de eieren met de room de eetlepel suiker en de custardpoeder
Verdeel de appels over de bodem even aandrukken en leg het vlechtwerk eroverheen. schenk de mix van de eieren eroverheen en schud even met de vorm zodat het goed verdeeld is over de appels in de vorm.

Bak voor 80 minuten en controleer of de taart niet te donker word na ongeveer 45 minuten anders de bovenkant even afdekken met aluminiumfolie.

Soms moet de taart langer in de oven als je de taart schud moet de inhoud vast zijn. Net als bij een Quiche.

Uit de oven het vlechtwerk bestrijken met abrikozenjam en even in de vorm laten staan na ongeveer 5 minuten de vorm losmaken en de taart op een rooster verder laten afkoelen.

Heerlijke lekkere appeltaart die ik in de herfst zeer regelmatig maak!